Music United Studio BLOG

Starten oefenen en optreden

Een band beginnen en optreden hoe doe je dat?

Het klinkt allemaal zo makkelijk en leuk maar dat is helaas niet altijd de realiteit. Door mijn meer dan 15 jaar ervaring in de muziek zowel professioneel als amateuristisch ga ik proberen een aantal tips te geven over het starten maar ook zeker het behouden van de band.

 Tip 1: Start de band:

Stel je bent gitarist en kan al een leuk stukje spelen en het word tijd voor een bandje.  Maar voor een band zijn er natuurlijk meerdere muzikanten nodig. Het makkelijkste is natuurlijk om bekende of plaatsgenoten erbij te halen om de band te formeren. Dit is wel de gemakkelijkste weg want het schilt een hoop kilometers voor de oefenruimte, maar zeker niet de beste weg. Als je hebt besloten welke richting je op wilt gaan, bijvoorbeeld blues of rock is het beste er muziekanten bij te halen die in dit genre al iets van ervaring hebben. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op muzikantenbank of marktplaats. Ook advertenties in oefenruimtes of zelf een advertentie zetten behoren natuurlijk tot de mogelijkheden.

 Tip 2: Het oefenen:

Als er bijvoorbeeld covers gespeeld gaan worden moet er veel en goed geoefend worden. Dit oefenen begint thuis. Het is erg belangrijk om de partijen die in de oefenruimte moeten worden geoefend  thuis vlekkeloos te kunnen spelen.  Als je thuis de nummers perfect kunt spelen moet er namelijk met de band geoefend worden en komt het aan op timing, gelijk beginnen maar ook het volume waar op gelet moet worden en verschillende frequenties. Bijvoorbeeld een gitaar solo en een keyboard partij kan elkaar naar in de weg zitten. Dit kan te maken hebben met de toonhoogte of bijvoorbeeld het gebruikte effect, galm van de gitaar of keyboard. Hier begint het spelen en oefenen met een band. ( hier meer informatie over effecten en het gebruiken ervan)

 Tip 3 : Ga ook echt oefenen.

 Het is natuurlijk leuk om elke keer in de oefenruimte kleine optredens voor jezelf te geven maar daar schiet je niet veel mee op. Overgangen en gelijk beginnen en eindigen is erg belangrijk. Dit is wat het publiek onthoud en bedoeld als ze zeggen dat is een strakke band!

 Tip 4 : Plezier!!

 Tip 5 : Taken verdelen:

Een band is een democratie. Toch is het wijs de taken te verdelen in de band. Een bandleider, penningmeester, en iemand die de marketing doet is erg belangrijk. Vooral als er een boekingsbureau word ingeschakeld. ( Voor deze optie klik hier)

 Tip 6 : Het volume in de oefenruimte:

Het is natuurlijk mooi om die dikke buizenbak los te trekken of om lekker af te reageren op je drumkit. Dit is met oefenen niet erg handig. Het gevolg van te hard spelen is dat na 5 minuten je een ander en jezelf niet meer goed kunt horen met alle fouten van dien. Nu snappen we dat als je een buizenversterker hebt deze wel een bepaald volume moet hebben om die lekkere sound en sustain te krijgen, daar is een oplossing voor: ga altijd recht tegenover je eigen versterker staan. Daardoor hoor je jezelf altijd goed en draai je hem niet te hard om de doodeenvoudige reden dan je anders de rest niet meer hoort. Dit geld ook voor zang en bas natuurlijk.

 Tip 7 : De keuze van nummers:

Het is niet altijd mogelijk om voor iedereen de leuke nummers uit te kiezen. Soms moet er ook wat gespeeld worden wat de ander niet altijd leuk vind. Dit hoort erbij, elke sessiemuzikant of beroepsmuzikant heeft wel iets gespeeld wat hij of zij niet leuk vond, zie het als een uitdaging om het nummer zo naar je hand te zetten dat je er toch plezier in krijgt.

 Tip 8 : Zelfverzekerd:

Dit is een van de meest belangrijkste dingen voor een muzikant. Er word door muzikanten vaak gesproken als: Dat is een goeie drummer of tjongejonge dat kan ik beter. Dat zal best wel maar jij of hij staat daar niet! Bedenk dat er altijd iemand (beter) is of slechter. Dit is niet belangrijk. Het gaat om zelfverzekerdheid en plezier uitstralen op het podium. Als je wet wat je doet en straalt dat ook uit met een lach op het gezicht worden de eventuele foutjes al snel vergeven (als het al opgemerkt word) Bedenk dat diegene die jou misschien wel afkraakt daar nu niet staat en niet belangrijk is. Het is jouw moment! Waak wel voor arrogantie, dit word in de profwereld niet in dank afgenomen.

 

Dit waren een aantal tips voor het starten, oefenen en behouden van een band, voor vragen kan er altijd gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

 

Het model blijft vet!!

De VC Rich Mockingbird is een klassiek gitaarmodel van BC Rich ontworpen rond 1976. Er zijn verschillende variaties op het Mockingbird model. De huidige modellen (vanaf 2009) zijn Pro X, Masterpiece, Special, Special X, Exotic Classic, ST en Heritage Classic (Bass).

In het nummer van Guitar World van september 2010 word de Mockingbird  gerangschikt als de coolste gitaar aller tijden, met een voorsprong van gitaren, zoals de Gibson Les Paul en Fender Stratocaster. Het mooiste komt nu, Deze is weer verkrijgbaar nieuw terug onveranderd!! 

Nu op voorraad bij Music United Studio!! Klik op de link naar de juiste website of bel of mail voor een afspraak om deze uit te proberen. 

Artiesten en Evenementenbeurs

 

 

Erg interessant voor bands muzikanten en andere muzikale dienstverlenende instanties. Echt de moeite waard om een bezoekje te brengen!

 

Kik HIER voor meer info.

Hoe word je een goed muzikant?

Neckbreaknation druk bezig met een videoshoot voor hun nieuwe clip